Specialistische zorg 

De Care for Women specialiste heeft zich, naast haar Medische HBO opleiding (meestal verpleegkunde, fysiotherapie of verloskunde), verder geschoold tot hormoonspecialist.

Een speciale opleiding, die ook wordt afgesloten met een examen. De specialiste weet echt alles over hormonale problemen zoals overgangsklachten of menstruatieproblemen en is niet alleen bekend met de behandelmogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, maar ook die vanuit complementaire- en alternatieve geneeskunde. Bovendien is zij zelf ook vrouw en begrijpt zij als geen ander wat hormonale problemen voor jou als vrouw betekenen.

 

Ze werkt vanuit een eigen praktijk, maar is aangesloten bij het Care for Women opleidingscentrum; hét kenniscentrum op het gebied van vrouwengezondheid. Om de kwaliteit van hun dienstverlening hoog te houden, volgen de Care for Women specialisten regelmatig verplichte nascholingen, zijn zij aanwezig op verschillende bijeenkomsten over vrouwengezondheid en worden zij vanuit het opleidingscentrum op de hoogte gehouden over alle relevante nieuwe ontwikkelingen.


Type consulten

Bij de Care for Women specialiste kun je voor verschillende consulten terecht. Invoegen uitklapmenu van de verschillende consulten, zoals ook op de CfW website onder type consulten.

Menopauze consult

Ieder vrouw komt in de overgang en die periode van hormonale schommelingen en daling van de hormonen kan veel vervelende klachten geven.

Een vroegtijdige overgang geeft niet alleen overgangsklachten, maar verhoogt ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten en osteoporose (botontkalking).

Als de diagnose borst (eierstok, baarmoeder, baarmoederhals-)kanker je treft, , kom je door de behandeling (meestal) direct in de overgang. Overgangsklachten als opvliegers, slaapprrblemen of vermoeidheid kunnen daarna je herstel belemmeren. De impact van de diagnose en de behandeling is enorm voor jou en je naasten. Alles is veranderd, niets is meer hetzelfde. In het begin ben je met overleven bezig, maar als na verloop van tijd je herstel stagneert, kan ondersteuning je verder helpen.

Tijdens dit consult (van 60 minuten) wordt bekeken wat er aan overgangsklachten te doen is. We gaan samen kijken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en orthomoleculaire geneeskunde. De uitleg over wat hormonen en cyclus doen, geeft ook al inzicht.

Eerst brengen we in kaart welke klachten hormonaal en welke niet hormonaal zijn. Soms zijn er tekorten die klachten geven en kan dit de klachten versterken. We bekijken jouw situatie en dus ook hoe leefstijl en stress invloed hebben. Zo komen we tot een behandeling die het beste in jouw leven en bij jou als persoon past. Vooraf krijg je een vragenlijst die je kunt invullen en die we gebruiken tijdens het consult.

 

De overgang gaat echter niet alleen gepaard met overgangsklachten. Door het dalen van je hormonen en de levensfase waarin je verkeert, neemt ook het risico op hart- en vaatziekten, botontkalking en borstkanker toe. Ook hier zal tijdens het consult aandacht aan besteed worden met een duidelijk doel: je niet alleen van je klachten af helpen, maar je helpen zo gezond mogelijk oud te worden door toenemende gezondheidsrisico’s te verminderen. Kortom, het menopauze consult is voor iedere vrouw die de leeftijd van de overgang heeft bereikt een waardevol consult.

Menstruatie en/of PMS consult

Buikkramp, migraine, snel geirriteerd, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (Premenstrueel syndroom) kunnen vallen. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale verandering rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. Een periode waarin je je heel slecht kan voelen, waarin je jezelf niet bent en je je een ander voelt. En die periode van klachten komt elke maand terug. Dat heeft niet alleen invloed op jouw leven, maar ook op je relatie, gezin, werk etc.

PMS wordt door heel veel beïnvloedt en het heeft dan ook tijd nodig om dingen in je leven aan te passen en te veranderen die het positief kunnen beïnvloeden. Logisch! Maar je kan goed invloed hebben op het verminderen van die klachten. En daar gaan we samen naar kijken. We kijken ook of de klachten alleen door de hormonen komen of dat er niet hormonale zaken bijdragen aan de klachten (bv. tekorten)

 

Tijdens het consult bekijken we jouw situatie, wat je klachten zijn, wanneer ze optreden, wanneer ze stoppen, wat invloed heeft en ze erger maken. Met behulp van een PMS vragenlijst die ik je voor het consult kan sturen, hebben we je klachten op een rijtje. 

Je krijgt tijdens het consult ook uitleg over de hormonen en de cyclus en hoe je daar invloed op kan hebben. We bespreken de verschillende behandelingsmogelijkheden (regulier en orthomoleculair) en maken samen de keuze wat bij jou kan gaan werken en past. Aan PMS is echt wat te doen.

Heftige of onregelmatige menstruatie kan je leven ook behoorlijk beïnvloeden. En dit komt ook elke maand terug. Als je bijna de deur niet uit kan, vanwege je bloedverlies moet je daar echt niet mee blijven doorlopen. Heb je juist last van doorbraakbloedingen? Of heb je een pijnlijke menstruatie, voel je je moe, heb je rugpijn en ben je emotioneler? Overweeg een afspraak!

 

Vermoeidheidsonderzoek

Vermoeidheid, lusteloosheid en een voortdurend gebrek aan energie, het zijn klachten die wij dagelijks tegenkomen bij vrouwen in onze praktijk. We merken dat veel van deze klachten met goed doorvragen in combinatie met een bloedonderzoek gediagnosticeerd kunnen worden. Vandaar dat vrouwen met dit soort klachten bij ons terecht kunnen voor een vermoeidheidsonderzoek.

 

Het onderzoek bestaat uit een aantal elementen en begint met het invullen van een speciale digitale vragenlijst voorafgaand aan het consult. De vragenlijst wordt vervolgens tijdens een 30 minuten durend consult besproken. Op basis van deze vragenlijst en het gesprek wordt een bloedonderzoek aangevraagd bij een laboratorium in de buurt van de praktijk. In sommige praktijken wordt zelf geprikt.

 

Het basis bloedonderzoek bestaat uit de volgende bepalingen:

 

Bepaling van het vitamine D gehalte

Vitamine D is één van de weinige vitaminen die wij in ons lichaam zelf kunnen maken. Zonlicht is één van de belangrijkste bronnen die we dan nodig hebben. Helaas blijkt een tekort aan vitamine D één van de meest voorkomen oorzaken voor vermoeidheidsklachten bij vrouwen in Nederland te zijn. Een voorzichtige schatting is dat maar liefst 40% van de Nederlandse vrouwen boven de 50 jaar hier last van heeft, maar ook op jongere leeftijd en zelf bij kinderen en mannen komt het veelvuldig voor. Dat is ook niet zo verwonderlijk als we nagaan dat in de periode september t/m april ons zonlicht helemaal niet sterk genoeg is om zelf vitamine D aan te maken. Bovendien wordt in de zomer veel gesmeerd met zonnebrandcrème, waardoor ook de aanmaak van vitamine D wordt tegengehouden. Vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen etc. zijn hier dan een gevolg van.

 

Bepaling van het foliumzuur gehalte

Het Voedingscentrum geeft aan dat foliumzuur (vitamine B11) één van de vitaminen is waarvan Nederlanders niet genoeg binnen kunnen krijgen. Foliumzuur haal je vooral uit groente en dat neemt niet iedereen voldoende. Foliumzuur heeft echter een hele belangrijke functie en zorgt niet alleen voor een goede werking van het lichaam, maar ook voor de aanmaak van rode en witte bloedlichamen. Een tekort aan foliumzuur kan direct leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en een zwak gevoel, maar ook bloedarmoede, darmstoornissen, misselijkheid en hoofdpijn zijn klachten die veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan foliumzuur.

 

Bepaling van het vitamine B12 gehalte

Concentratiestoornissen, vermoeidheid, depressiviteit, prikkelbaarheid, verwardheid, tintelingen, slaperigheid, spierpijn en krachtverlies het zijn enkele klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan vitamine B12. Als we een voorzichtige schatting doen op basis van verschillende onderzoeken zal zo’n 3% tot 5% van alle Nederlanders, jong en oud, een vitamine B12 tekort hebben. Dat betekent in Nederland meer dan een half miljoen mensen. Doordat een tekort aan vitamine B12 vaak langzaam ontstaat en de klachten hierdoor ook, wordt een vroege diagnose vaak gemist.

 

Bepaling van het Hb gehalte

Een te laag Hb noemen we ook wel bloedarmoede. Er is sprake van bloedarmoede bij een tekort aan rode bloedcellen onder andere door veel bloedverlies (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie), verhoogde afbraak, onvoldoende aanmaak van rode bloedcellen of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. Het gevolg hiervan is dat er te weinig zuurstof in het lichaam naar de organen vervoerd wordt waardoor ernstige vormen van vermoeidheid optreden, maar ook duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, zweten etc.

 

Indien uit het gesprek en de ingevulde vragenlijst blijkt dat ook een schildklierfunctiebepaling of andere bepalingen nodig zijn, wordt dit met u overlegd en kan het onderzoek uitgebreid worden.

 

Ongeveer een week na de afname van het bloedonderzoek vindt er een tweede consult plaats van 30 minuten. In dit consult krijgt u de uitslag en een persoonlijk advies gebaseerd op de uitslagen van het onderzoek en de bevindingen tijdens het gesprek.

 

De kosten voor het basisonderzoek bedragen € 113,95 (bloedonderzoek, vitamine D, Foliumzuur, vitamine B12 en Hb, de elektronische vragenlijst plus 2 consulten van 30 minuten). Als ook de schildklierfunctie (3 bepalingen) moet worden bepaald komen de kosten op €128,95 totaal.

 

Hebt u vaak last van een onverklaarbare vermoeidheid? Laat het dan eens onderzoeken. Of neem even contact op om te overleggen 055-8430431   

Zwanger worden consult

Als je besloten hebt zwanger te willen worden, wil je dit het liefst zo snel mogelijk. De meeste vrouwen zijn inmiddels de 30 gepasseerd als ze aan een gezin beginnen. Niet voor iedereen is zwanger worden zo vanzelfsprekend. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het zwanger worden; leeftijd, maar ook leefstijl en bepaalde tekorten spelen een rol bij de kans op een natuurlijke zwangerschap. Zo’n 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden.

 

Tijdens het consult kijken we naar jouw/jullie situatie. Hoe verloopt je cyclus, zijn er klachten, hoe is jullie leefstijl, zoals voeding en stress. Zijn er mogelijke tekorten aan bepaalde vitaminen of mineralen hier een oorzaak kunnen zijn? Je krijgt advies over wat invloed heeft om je kans op een zwangerschap te verhogen.

Anticonceptie consult

De bevruchting van een eicel in de baarmoeder wordt ook wel de conceptie genoemd. Logischerwijs noemen we het voorkomen hiervan anticonceptie. Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt.

 

Maar hoe maak je een keuze uit al die verschillende anticonceptiemethoden? Tijdens het consult krijg je uitleg over de voor- en nadelen van de verschillende methodes, de betrouwbaarheid en de eventuele bijwerkingen. We zetten alles op een rijtje en kijken wat het beste in jouw situatie past en waar je je goed bij voelt.

Misschien ben je niet tevreden over je huidige anticonceptiemiddel en heb je er juist klachten van (bv. migraine). Of heb je juist meer klachten gekregen na je zwangerschap. Wil je van de anticonceptie pil af omdat je bijvoorbeeld in de overgang zit.

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken.Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemiddel om menstruatiepijn te verminderen of om een menstruatie uit te stellen. 

Er zijn grofweg twee categorieën anticonceptiemethoden: methoden die gebruik van hormonen, maar ook middelen die zonder hormonen hun werk doen. Hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de pil, de anticonceptiering of het hormoonspiraaltje. Middelen zonder hormonen zijn bijvoorbeeld het condoom of de koperspiraal.

 

Er zijn best wat afwegingen die je moet maken als je een anticonceptiemethode wilt kiezen. Daar kan ik je bij helpen.

Healthcheck

Er zijn meerdere redenen om een healthcheck te doen. Misschien wil je weten hoe het met je gezondheid is omdat hart- en vaatziekten in je familie voorkomen, zoals een hartinfarct o een hersenbloeding. Of je hebt overgewicht en je maakt je zorgen. Maar ook een ongezonde leefstijl of het hebben van klachten kan een reden zijn. Dat de overgang gepaard gaat met allerlei klachten is bekend, maar dat door de hormoondaling het risico op hart- en vaatziekten en botontkalking toeneemt weet niet elke vrouw. Ongemerkt kunnen een hoge bloeddruk of hogere cholesterolwaarden ontstaan, zonder klachten te geven.

Door de overgang verandert ook ons vrouwenlichaam, we krijgen een andere vetverdeling. Rondom de buik verzamelt zich meer vetweefsel en dat kan het risico doen toenemen. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk hebben gehad of een hoge bloedsuiker, lopen ook nog eens extra risico tijdens de overgang. Reden genoeg voor een check! Waarom wel jaarlijks onze auto laten checken, maar niet ons zelf?

 Bij een gezondheidscheck kijken we naar jouw risicoprofiel en wordt je bloedsuiker (glucose) en volledig cholesterol (lipidenbeeld met 5 waarden), je bloeddruk, BMI en taille gedaan. de bloedbepalingen gaan middels een vingerprik en je krijgt gelijk uitslag en advies mee. Als het nodig is om je waarden te verbeteren kan je actief en gericht aan de slag.

Voor de bepalingen is het nodig nuchter te komen of vanaf 3 uur van te voren niet te eten of te drinken (water, thee en koffie zonder toevoegingen mag wel)

 

Bloedsuikerspiegel

Overgewicht kan leiden tot een te hoge suikerspiegel en dat verhoogt het risico op diabetes type 2 (suikerziekte). Een simpel prikje kan al veel duidelijk maken.

 

Cholesterolgehalte (gesplitst in totaal cholesterol, HDL, LDL, ratio en tryglyceriden)

Tijdens de healthcheck worden ook de 5 waarden van het cholesterol gemeten. Het goede cholesterol, dat we HDL noemen, voert de slechte soort af naar de lever, waar het afgebroken wordt. Het slechte cholesterol, LDL cholesterol, geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit cholesterol is in staat te blijven plakken aan de wanden van bloedvaten, waardoor ze dicht kunnen slibben.

Bloeddruk

Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongezonde leefstijl of chronisch veel stress of overgewicht. En natuurlijk als een hoge bloeddruk in jouw familie voorkomt heb je daar ook meer kans op.

 

De specialist voert ook een lichaamscompositiemeting uit. Hierbij worden de volgende metingen gedaan:

 

BMI (is uw gewicht gezond bij uw lengte?)

De verhouding tussen je lengte en gewicht, welke gemeten wordt tijdens jouw healthcheck, is een manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dit noemen we ook wel je Body Mass Index (BMI). Bij een gezond gewicht komt je BMI uit tussen 18,5 en 25. Bij een BMI van boven de 25 is het verstandig wat af te vallen.

 

Lichaamsvetpercentage

Dit is de hoeveelheid lichaamsvet als percentage van het totale lichaamsgewicht.

 

Visceraal vet

Het viscerale vet is vet rond de interne organen. Het staat bekend als ‘diep’ vet dat zich verder onder de huid bevindt dan ‘normaal onderhuids’ buikvet. En juist dit vet is erg schadelijk voor je gezondheid.

 

Spierskeletmassa

Spieren worden in twee typen onderverdeeld: spieren van interne organen zoals het hart, en skeletspieren die aan botten zijn gehecht en voor het bewegen worden gebruikt. De skeletspiermassa kan worden vergroot door te sporten. Meer spiermassa betekent meer energie verbranden. Het vergroten van de skeletspiermassa ten opzichte van de lichaamsmassa betekent dat er meer energie wordt verbruikt door je lichaam. En dat is heel gunstig.  

 • Profielfoto Machteld Kaempfer
 • Maak een afspraak

  Machteld Kaempfer
  055-8430431

  Maak makkelijk en snel jouw afspraak 24 uur per dag via de online webagenda.

  • Specialistische zorg

   Als specialiste ben ik speciaal opgeleid in hormonale problemen. Ik weet als geen ander hoe ik jou kan helpen.
  • 98% snel geholpen

   Doorlopen met klachten is niet nodig. Maar liefst 98% van de vrouwen was snel van haar klachten af.
  • Aandacht voor joú

   Ik neem alle tijd voor je, ben zelf ook vrouw en begrijp als geen ander hoe jij je nu voelt.
  • Geen verwijzing nodig

   Maak zelf direct de afspraak want je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts.